Paleismedewerkers en -vrijwilligers
Jezelf zijn, veilig werken, ontwikkelen
Paleis Het Loo is zich ervan bewust dat de medewerkers en vrijwilligers van onschatbare waarde zijn. Aandacht voor ontwikkeling zorgt ervoor dat medewerkers en vrijwilligers enerzijds kunnen groeien en anderzijds niet uitvallen. Een mijlpaal was de toekenning van een subsidie voor duurzame inzetbaarheid, MDIEU: Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden.
Alle collega’s zijn specialisten op hun vakgebied, iedereen is trots op het werk op, aan of in het paleis. Iedereen wil zijn kennis uitdragen en ontwikkelen in een omgeving waarin je jezelf kan zijn en veilig (fysiek en sociaal) het werk en/of de taken kan uitvoeren: samenwerken, leidinggeven en trainen of opleiden zijn belangrijke voorwaarden om dit te bewerkstelligen. Paleis Het Loo blijft investeren in ontwikkeling, met als leidraad drie kernthema’s: WERKEN bij Paleis Het Loo, HOE werken we en WAAR staan we voor.
Paleisacademie
In 2024 is het vernieuwde online leerplatform van de Paleisacademie van start gegaan. In de online leeromgeving zijn 1000+ digitale opleidingen beschikbaar en kunnen medewerkers, vrijwilligers en oproepkrachten interne opleidingen volgen en informatie verkrijgen, van een starttraining tot de ins en outs van een (nieuwe) tentoonstelling. Hierdoor is leren en ontwikkelen een onlosmakelijk onderdeel van onze organisatie en meer verbonden met de dagelijkse praktijk.
Tevredenheidsonderzoek
De uitkomsten van het medewerker- en vrijwilligers tevredenheidsonderzoek werd in ieder team besproken. Ook zijn de te nemen acties bepaald, die deels worden uitgevoerd in 2025.
Gesprekcyclus
De gesprekcyclus, waarbij ontwikkeling, prestatie en de medewerker centraal staan, wierp zijn vruchten af. Medewerkers ervaren de gesprekken als plezierig en ondersteunend. Zo werd besproken wat medewerkers nodig hebben om hun werk goed te doen, op een geestelijk en lichamelijk gezonde manier. Dit is een wezenlijk onderdeel van deze organisatie, mensen helpen groeien en verder te kijken dan de dag van vandaag.
Optimale organisatie
In 2024 is de organisatiestructuur veranderd. Niet alleen is er een eenkoppige directie geïnstalleerd, ook zijn een aantal clusters samengevoegd; Kennis en Collectie met Programma en Marketing en Media met Development. Horeca en Sales blijft als cluster samenwerken met de andere clusters. Het onderwijs is bij Kennis, Collectie en Programma ondergebracht en de Backoffice-medewerkers werken samen met de eventmedewerkers van Horeca en Sales in een team. Het management team bestaat uit het cluster Kennis Collectie en Programma, het cluster Marketing, Media en Development, het cluster Service, het cluster Horeca en Sales. De manager HR heeft zitting in het MT als adviseur.
Musea Bekennen Kleur
Sinds 2023 is Paleis Het Loo aangesloten bij Musea Bekennen Kleur, een platform waarop musea diepgaand met elkaar in gesprek gaan over de vraag hoe ze gezamenlijk diversiteit en inclusie waarmaken. Doel is een verankering van diversiteit en inclusie in het DNA van de deelnemende organisaties. Een erfgoedinstelling als Paleis Het Loo is medebepalend voor hoe de samenleving naar de geschiedenis, cultuur, het heden en de toekomst kijkt. Bij ons komt daar een belangrijk element bij; het koningshuis, de Oranjes. Een breder perspectief op de geschiedenis van het paleis en zijn bewoners draagt bij aan meer kwaliteit en een meer inclusieve museumsector. Dit verslagjaar boog een projectgroep zich over toegankelijkheid, kansenongelijkheid en diversiteit en stelde een Actieplan Diversiteit & Inclusie vast. Dat zal in 2025 opvolging krijgen.
290
Aantal medewerkers
161
Aantal fte
151
Aantal vrijwilligers
101
Aantal oproepkrachten
Werkconcept
We werken inmiddels meer dan een jaar volgens het nieuwe werkconcept: ‘wat je doet bepaalt waar je werkt.’ Iedereen heeft een flexvaste plek gevonden en weet elkaar te vinden in de verschillende ruimtes. De eetzaal is een groot succes. Collega’s lunchen er graag en overleggen er ook. In 2024 bestelden de paleismedewerkers en hun gasten maar liefst 1350 verse salades, 5200 koppen soep, 4600 hardgekookte eieren en meer dan 9000 belegde broodjes. De kwaliteitsmeting hygiënisch werken was 100%.





